Αλαμάνας 3, 15125, Μαρούσι & Χαριλάου Τρικούπη 197, Κηφισιά 14564

Δευ - Παρ: 8:00 - 21:00

Σαβ: 9:00 - 15:00

Aλλεργίες το χειμώνα: Οι κίνδυνοι για την υγεία μας και η αποτελεσματική αντιμετώπιση τους

Πολλοί πιστεύουν ότι η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι οι πλέον φορτισμένες σε αλλεργίες εποχές, όμως αυτό δεν είναι κατά ανάγκην και απόλυτη αλήθεια. Ενώ η επίδραση των ψυχρότερων καιρικών συνθηκών και χαμηλών θερμοκρασιών φέρνει την ύφεση στις εποχιακές αλλεργίες που οφείλονται στην γύρη, αυτό δεν σημαίνει ότι το περιβάλλον είναι και χωρίς αλλεργιογόνα τον χειμώνα.

Κίνδυνοι αλλεργίας: Τα πιο σημαντικά αλλεργιογόνα που προκαλούν σοβαρές αλλεργίες τους χειμερινούς μήνες

Διαμονή σε εσωτερικό περιβάλλον, διατροφή και φάρμακα αυξάνουν τα αλλεργικά συμπτώματα σε ευαίσθητους πληθυσμούς και σε άτομα με αλλεργική προδιάθεση κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Διαβίωση σε εσωτερικούς χώρους και το αλλεργικό μικροπεριβάλλον τους χειμερινούς μήνες

Ειδικά στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις, ο χειμώνας σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μένουν σε εσωτερικούς χώρους εκεί που καθημερινά ζουν και εργάζονται. Αυτό που ο κόσμος δεν γνωρίζει είναι ότι όλοι μας μπορούμε να εκτεθούμε σε σοβαρά αλλεργιογόνα εσωτερικού χώρου που κρύβονται ακριβώς μέσα στο σπίτι μας. Και με τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές να έρχονται, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα ή η καύση των τζακιών μπορούν να συμβάλλουν σε αυτά τα ανεπιθύμητα αλλεργικά φαινόμενα ακόμα περισσότερο.

Το χειμώνα, οι αναπνευστικές αλλεργίες, η αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα από την μία και το κοινό κρυολόγημα (ιώσεις) από την άλλη, έχουν πολλά παρόμοια κλινικά συμπτώματα (βήχας, δύσπνοια, φτέρνισμα,  και ρινόρροια) με συνέπεια ότι οι αλλεργικοί υποφέρουν ακόμα περισσότερο από μη αλλεργικούς, λόγω της αναπνευστικής ευαισθησίας τους. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το τι είδους αλλεργιογόνα, τα άτομα με αλλεργίες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους και να προφυλάσονται αυτό το χειμώνα που μας έρχεται.

Σκόνη και ακάρεα σκόνης και αλλεργίες

Αλλεργικά συμπτώματα που προκαλούνται από τα μικροσκοπικά ακάρεα της οικιακής σκόνης παραμονεύουν στο κρεβάτι, στρώματα, χαλιά, λούτρινα και τα επικαλυμμένα με ταπετσαρία έπιπλα.

Συμβουλή: Χρησιμοποιήστε τα ειδικά -εναντίον των αλλεργιών-πυκνά  καλύμματα σε στρώματα, καναπέδες και μαξιλάρια για να αποφύγετε την έκθεση και τακτικά πλένετε τα σεντόνια σε ζεστό νερό για να σκοτώσετε τα ακάρεα της σκόνης. Σκούπισμα της μοκέτας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα  επιβάλλεται απόλυτα όπως και η εγκατάσταση HEPA φίλτρων σε air conditions ή στην ηλεκτρική σκούπα για την βελτίωση της ποιότητας του αέρα που κυκλοφορεί στους εσωτερικούς χώρους.

Μούχλα ή μύκητες εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και αλλεργίες

Η μούχλα αναπτύσσεται σε υγρό περιβάλλον, όπως υπόγεια και μπάνια και μπορεί να είναι παρούσα τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Τα μικροσωματίδια των μυκήτων επικάθονται στον αναπνευστικό βλεννογόνο και μπορούν έτσι να προκαλέσουν συμπτώματα άσθματος και αλλεργικής ρινίτιδας.

Συμβουλή: Για την καταπολέμηση της μούχλας, η Environmental Protection Agency (υπεύθυνη αρχή έλεγχου μόλυνσης περιβάλλοντος στις ΗΠΑ) συνιστά τον καθαρισμό και επιδιόρθωση των προβληματικών υδραυλικών σωλήνων για να τις μικροδιαρροές που ευννοούν τις υγρασίες, αύξηση στον αερισμό σε υγρούς χώρους, και τρίψιμο- καθαρισμό της μούχλας από τις επιφάνειες χρησιμοποιώντας νερό – απορρυπαντικό και χλωρίνη.
Η μούχλα μπορεί να κρύβεται σε πολλά μέρη στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων των χώρων κάτω από τα χαλιά, σε πλακάκια οροφής, ντους, και πίσω από την ταπετσαρία, ψευδοροφές ή σε επένδυση εσωτερικών χώρων. Τέλος συνιστάται η χρήση ενός αφυγραντήρα για να κρατήσει την υγρασία στο σπίτι κάτω από το 50% (αποδεκτό ποσοστό αποτροπής ανάπτυξης μυκήτων) για διατήρηση έτσι της υγιεινής ατμόσφαιρας στους εσωτερικούς χώρους. Η μούχλα μεγαλώνει επίσης σε εξωτερικούς χώρους, αναπτύσσεται στο σκοτάδι και σε δασώδεις περιοχές. Σαν συνέπεια, πρέπει πάντα να επιθεωρείτε προσεκτικά κάθε καυσόξυλο που σκοπεύετε να φέρετε στο σπίτι σας για την χρήση καύσης τζακιού θέρμανσης.

Τρίχωμα κατοικίδιων ζώων και αλλεργίες

Όλα τα θερμόαιμα κατοικίδια ζώα, όπως γάτες, σκύλοι, πουλιά και hamsters, έχουν νεκρά κύτταρα του δέρματος, που αποβάλλεται μαζί με το τρίχωμα των ζώων. Ψυχρότερες καιρικές συνθήκες συνήθως σημαίνει ότι άνθρωποι και ζώα βρίσκονται μαζί σε εσωτερικούς χώρους πιο συχνά από άλλες εποχές. Αυξημένη έκθεση σε τριχώματα ζώων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των συμπτωμάτων αλλεργίας. Οι αλλεργίες στα κατοικίδια ζώα  προκαλούνται επίσης όταν ένα άτομο παθαίνει μια αλλεργική αντίδραση από τις ίδιες τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σάλιο του ζώου, στα κύτταρα του δέρματος ή τα περιττώματα του (ούρα).

Συμβουλή: Τα κατοικίδια θα πρέπει να κυκλοφορούν μακριά από τα υπνοδωμάτια και άλλους πολυχώρους όπου ζουν άνθρωποι στο σπίτι για τη μείωση της έκθεσης στα αλλεργιογόνα τους, και θα πρέπει επίσης να πλένονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για τον καθαρισμό του τριχώματος τους.

Χριστουγεννιάτικα δέντρα και αλλεργίες

Ενώ τα χριστουγεννιάτικα δέντρα  δεν είναι καθαυτά η πηγή των αλλεργικών αντιδράσεων,  μπορούν να φιλοξενούν σπόρια μούχλας και μικροσκοπικά αλλεργιογόνα όπως σκόνες και τα ακάρεά τους που προκαλούν αλλεργίες και άσθμα.

Συμβουλή: Φέρνοντας ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σπίτι σας το χειμώνα, θα πρέπει να το αφήσετε να στεγνώσει καλά πριν μπει στο χώρο σας για να ελαττωθούν έτσι τα σπόρια μούχλας όσο είναι δυνατόν περισσότερο. Μια άλλη καλή ιδέα θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ένα ψεύτικο ή επαναχρησιμοποιούμενο δέντρο για να εξαλείψετε έτσι την πιθανότητα να μπουν σπόρια μούχλας από τα ζωντανά δέντρα στο σπίτι. Ένα θέμα που θα πρέπει να είστε προσεκτικοί κατά τη χρήση του τεχνητού δέντρου είναι και η σκόνη μαζί με τα ακάρεα που φέρουν, ανάλογα με το πως και που μπορείτε να το αποθηκεύσετε σε ετήσια βάση για την φύλαξή τους. Να είστε βέβαιοι να τα καθαρίζετε καλά πριν φέρετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο μέσα στο σπίτι.

Καπνοί, περιβαλλοντικοί ρύποι και αναπνευστικές αλλεργίες τον χειμώνα

Καπνός καύσης ξύλων, πολλές φορές κακής ποιότητας ή επαναχρησιμοποιημένα ξύλα από άλλες πηγές, όπως καδρόνια ή υλικά οικοδομών, προκαλούν δύσπνοια με την καύση τους και επιτείνουν προϋπάρχουσες αλλεργίες. Το ίδιο και οι ατμοσφαιρικοί ρύποι των πόλεων που ερεθίζουν τους ευαίσθητους πνεύμονες σε ασθματικούς ασθενείς και προκαλούν αναπνευστική ασφυξία σε ασθενείς με αλλεργικό άσθμα.

Αλλεργικά τρόφιμα τον χειμώνα

Κάστανα, και ξηροί καρποί γενικότερα, αποξηραμένες τροφές με τα διάφορα συντηρητικά διατήρησής τους, όπως και φαγητό σε εστιατόρια, πολλά από τα οποία σερβίρουν ethnic ή συστατικά τροφίμων  ξενικής προέλευσης (και αυξημένης έτσι πιθανότητας για αλλεργικές αντιδράσεις λόγω των «άγνωστων» στο σώμα ουσιών), μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο τροφικών αλλεργιών το χειμώνα σε άτομα με προδιάθεση για τροφικές αλλεργίες.

Αντιβιώσεις αντιφλεγμονώδη και φαρμακευτικές αλλεργίες  το χειμώνα

Η αυξημένη  χρήση αντιβιώσεων, αντιφλεγμονωδών και άλλων φαρμάκων το χειμώνα για την αντιμετώπιση των συχνών αναπνευστικών λοιμώξεων, είτε μεγαλώνει  των κίνδυνο εμφάνισης φαρμακευτικών αλλεργιών σε ασθενείς με προδιάθεση για αλλεργίες γενικότερα ή προκαλεί ακόμα και την εμφάνιση καινούργιων αλλεργιών σε νέους ασθενείς χωρίς προηγούμενο ιστορικό αλλεργιών.

Αντιμετώπιση χειμερινών αλλεργιών με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα

  • Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει ένα άτομο τις αλλεργίες το χειμώνα είναι και ο πιό απλός: να κατανοήσει κανείς ακριβώς τα συγκεκριμένα αίτια που προκαλούν τα συμπτώματα της αλλεργίας και να τις αποφύγει έτσι το συντομότερο δυνατόν.
  • Να επικοινωνεί με τον γιατρός του- στην συγκεκριμένη περίπτωση τον ειδικό αλλεργιολόγο- και να είναι προετοιμασμένος για την χρήση της φαρμακευτικής αγωγής βάση θεραπευτικού πλάνου, όταν χρειάζεται — ακόμα και της επείγουσας θεραπεία αλλεργικού σοκ στην περίπτωση της τροφικής και φαρμακευτικής αλλεργίας, για να διασφαλίσει έτσι τον καλύτερο έλεγχο και την οριστική αντιμετώπιση της αλλεργίας και του αλλεργικού άσθματος με απόλυτη  ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.