Αλαμάνας 3, 15125, Μαρούσι & Χαριλάου Τρικούπη 197, Κηφισιά 14564

Δευ - Παρ: 8:00 - 21:00

Σαβ: 9:00 - 15:00

Νεώτερα δεδομένα: Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να νικηθεί!

Ανάμεσα στους πιο μεταδοτικούς χειμερινούς ιούς  είναι οι ρινοϊοί, οι οποίοι ευθύνονται για τα κύρια συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος – καταρροή, συμφόρηση, βήχα και δύσπνοια-  που προσβάλλει το ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. Ενα δισεκατομμύριο κρούσματα κρυολογήματος καταγράφονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ και οι ρινοϊοί είναι το βασικό αίτιο, με 25 δισεκατομμύρια δολλάρια κόστος για την οικονομία λόγω απώλειας της ανθρώπινης παραγωγικότητας.

Ιδιαίτερα ευάλωτοι πληθυσμοί είναι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι και ειδικά οι ασθενείς υψηλού ρίσκου, όπως αυτοί με αλλεργίες, άσθμα, ΧΑΠ και καρδιοπάθειες. Οι ομάδες αυτές ασθενών αναπτύσσουν έντονα και σοβαρά συμπτώματα αναπνευστικής δυσχέρειας σαν επιπλοκή του κοινού κρυολογήματος με αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα.

Κατά τη δεκαετία του 1960, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι ρινοϊοί πολλαπλασιάζονται πολύ ταχύτερα όταν βρίσκονται λίγους βαθμούς πιο χαμηλά από τη φυσιολογική θερμοκρασία σώματος, όπως συμβαίνει στο εσωτερικό της μύτης. Ηταν μία εντυπωσιακή διαπίστωση δεδομένου ότι οι ρινοϊοί μολύνουν αρχικά το βλεννογόνο των ρουθουνιών που ψύχονται από τον εισερχόμενο αέρα.

Ένας άλλος λόγος αποτυχίας της αποτελεσματικής αιτιολογικής αντιμετώπισης  με παραγωγή εμβολίου, οφείλεται στο γεγονός ότι τα διάφορα στελέχη του ιού μεταλλάσονται συνέχεια με συνέπεια την αδυναμία σταθερής παραγωγής συγκεκριμένων αντισωμάτων εναντίον των ορότυπων του ιού.

Νέα έρευνα τα τελευταία χρόνια, έδειξε ότι οι ρινοϊοί χρησιμοποιούν κυτταρικές ανθρώπινες πρωτεΐνες για την αναπαραγωγή τους. Τα κύτταρα ωστόσο αμύνονται με το να προσπαθούν να διεισδύσουν δικές τους δομικές πρωτεΐνες στο καψίδιο του ιού με αποτέλεσμα να το καταστρέφουν. Αυτός ο τρόπος άμυνας (alarm defense) ίσως οδηγήσει στην παραγωγή ενός αποτελεσματικού εμβολίου εναντίον του κοινού κρυολογήματος. Πειράματα σε ζώα έδειξαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα, απομένει να αρχίσουν κλινικές έρευνες σε ανθρώπους σε μεγάλη κλίμακα.

Μέχρι τότε, έγκαιρη παρέμβαση και καθοδήγηση από τον γιατρός σας είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης του κοινού κρυολογήματος από τον ρινοϊό. Διατήρηση ικανοποιητικών συνθηκών υγιεινής, βιταμίνες και κατάλληλη συμπτωματική φαρμακευτική χορήγηση είναι τα μόνα αποτελεσματικά μέσα για την πρόληψη και αποφυγή επικίνδυνων επιπλοκών σαν συνέπεια της λοίμωξης με ρινοϊό.

Scientists think the common cold may at last be beatable