Αλαμάνας 3, 15125, Μαρούσι & Χαριλάου Τρικούπη 197, Κηφισιά 14564

Δευ - Παρ: 8:00 - 21:00

Σαβ: 9:00 - 15:00

Ίωση από Coxsackie, τι είναι και πως θεραπεύεται;

Το νόσημα Coxsackie ή Hand-foot-and-mouth disease (HFMD) είναι μια οξεία ιογενής λοίμωξη που χαρακτηρίζεται από τον σχηματισμό επώδυνων πολλές φορές φυσαλλίδων και εξανθήματων στο στόμα, χέρια, πόδια, γλουτούς και γεννητικά όργανα.

Coxsackievirus A type 16 (CVA16) είναι ο κύριος αιτιολογικός παράγοντας HFMD, αλλά και άλλοι ιοί coxsackievirus όπως οι A5, A7, A9, A10, B2, and B5 μπορούν να προκαλέσουν τα ίδια συμπτώματα. Ο Enterovirus 71 (EV-71) επίσης μπορεί να προκαλέσει κρούσματα HFMD που συνοδεύονται με κυρίως νευρολογικά συμπτώματα.

Συμπτώματα: Πονόλαιμος, κόπωση, εμμετός πυρετός 38-39°C για 24-48 ώρες. Σοβαρές εξεκλώσεις στον στοματικό βλεννογόνο μπορεί να προκαλέσουν επώδυνη στοματίτιδα. Σπάνια μυοκαρδίτιδα, ενδιάμεση πνευμονίτιδα και άσηπτη μηνιγγιτιδα μπορούν να συμβούν.

Διάγνωση: Κλινική διάγνωση με βάση το ιστορικό και τα κλινικά ευρήματα (χαρακτηριστικό εξάνθημα coxsackie).

Θεραπεία: Υποστηρικτική θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων: ενυδάτωση, αποφυγή όξινων τροφών, αντισταμινικά για την φαγούρα, αντιπυρετικά, γενικά αναλγητικά και τοπική αναλγησία για τις καντήλες στο στόμα και υπομονή για να ολοκληρώσει ο ιός τον κύκλο του. Συνήθως η ίωση περνάει σαν απλό κρυολόγημα χωρίς μακροχρόνιες συνέπεια για την υγεία του παιδιού.

Τι πρέπει να κάνει ο γονέας; Επίσκεψη στο γιατρό σε επιμονή ή υποτροπή των συμπτωμάτων και πιστή εφαρμογή των οδηγιών του γιατρού για ταχύτερη ανάρρωση χωρίς επώδυνες επιπλοκές για το παιδί και την οικογένεια. Δεν χρειάζεται πανικό ή μακροχρόνια απουσία από το σχολείο, εκτός από την περίοδο της οξεία κρίσης.