Άσθμα και κύηση

Η συχνότητα του άσθματος στις έγκυες γυναίκες αυξάνεται συνεχώς για άγνωστους λόγους. Οι γυναίκες με άσθμα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για γέννηση ελλιποβαρών νεογνών, για πρόωρο τοκετό και για επιπλοκές όπως είναι η προεκλαμψία. Ακόμα και η ίδια η εγκυμοσύνη έχει επίδραση στην πορεία του άσθματος.

Πορεία άσθματος στην εγκυμοσύνη

Το άσθμα μπορεί να επιδεινωθεί στο 1/3 των εγκύων γυναικών, γεγονός που μπορεί να αυξήσει περισσότερο τον κίνδυνο κινδύνου της εγκυμοσύνης, ειδικά τη γέννηση νεογνών χαμηλού βάρους και του πρόωρου τοκετού. Ωστόσο, στο 1/3 των εγκύων γυναικών η νόσος βελτιώνεται, με αποτέλεσμα η θεραπεία να ελαττώνεται ή και να διακόπτεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γενικά, οι γυναίκες με σοβαρό άσθμα είναι πιο πιθανό να δείξουν σημεία επιδείνωσης σε σχέση με γυναίκες με ηπιότερο άσθμα. Αν μια παρόξυνση άσθματος αντιμετωπιστεί κατάλληλα, δεν επηρεάζει την εγκυμοσύνη ή το περιγεννητικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν λίγες ενδείξεις για το ότι ο τοκετός αυτός καθαυτός έχει σημαντικό αντίκτυπο στο άσθμα της μητέρας.

Αντιμετώπιση άσθματος στην εγκυμοσύνη

Επειδή το άσθμα δεν είναι σταθερό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συστήνεται σε κάθε έγκυο με άσθμα να γίνεται τακτικός έλεγχος. Οι θεραπευτικοί στόχοι θα πρέπει να περιλαμβάνουν ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα άσθματος, ελάχιστες ή καθόλου παροξύνσεις και κανένα περιορισμό στις δραστηριότητες. Στόχος της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του άσθματος της εγκυνοσύνης, είναι η μητέρα και το νεογνό να έχουν ελάχιστες ή καθόλου ανεπιθύμητες ενέργειες από την νόσο και την θεραπεία της.

Για την ένδειξη ή μη των φαρμάκων στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ειδικό αλλεργιολόγο σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο σας.


Font Resize
Contrast
visa mastercard