Φαρμακευτική θεραπεία άσθματος

Τα φάρμακα τού αλλεργικού άσθματος περιλαμβάνουν τα ανακουφιστικά ή βήτα-αγωνιστές (π.χ. σολβουταμόλη) γιά την ανακούφηση των συμπτωμάτων, καί τα μακροχρόνιας χορήγησης ρυθμιστικά φάρμακα (κορτικοστεροειδή και μοντελουκάστη) γιά τον έλεγχο της πνευμονικής φλεγμονής που προκαλεί τα ασθματικά συμπτώματα.

Η επιλογή  των φαρμάκων αυτών γίνεται με βάση τον βαθμό ελέγχου καί βαρύτητας του άσθματος  καί η θεραπεία τού κάθε ασθενούς είναι έτσι εξατομικευμένη.Ο ιατρός θα πρέπει  να συνταγογραφήσει τα φάρμακα καί τις συσκευές και να εκπαιδεύσει τον ασθενή στη σωστή χρήση τους. Κάθε ασθενής με άσθμα θα πρέπει να έχει ένα γραπτό σχέδιο της θεραπείας για το τί θα πάρει στη φάση χωρίς συμπτώματα, στη φάση της έξαρσης καί πότε θα αναζητήσει τη βοήθεια τού ιατρού.

Ανοσοθεραπεία και αλλεργικό άσθμα

Υπάρχουν καί ειδικές θεραπείες του αιτίου όπως η αλλεργική ανοσοθεραπεία ενέσιμη ή υπογλώσσια καθώς καί νεώτερα βιολογικά φάρμακα (anti-IgE μονοκλωνικά αντισώματα ή ομαλιζουμάμπη) τα οποία χορηγούνται κάτω από τον έλεγχο τού ειδικού αλλεργιολόγου σε σοβαρό και επίμονο άσθμα.

Παρακολούθηση θεραπείας για διατήρηση τού ελέγχου του αλλεργικού άσθματος

Ως μέρος της αποτελεσματικού χειρισμού της ρύθμισης τού ελέγχου τού άσθματος ο ιατρός μπορεί να χορηγήσει το ροόμετρο, μία απλή συσκευή γιά την βασική μέτρηση της αναπνοής στο σπίτι, καθώς επίσης μπορεί να χρησιμοποιήσει τις νέες τεχνολογίες γιά την παρακολούθηση της έντασης της φλεγμονής των αεραγωγών καί έτσι την πιό αντικειμενικά κατευθυνόμενη χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής.

Πιο συχνά γιά την εκτίμηση τού ελέγχου τού αλλεργικού άσθματος έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται απλά, σύντομα, τυποποιημένα ερωτηματολόγια κατά την διάρκεια της ιατρικής επίσκεψης, κατάλληλα σχεδιασμένα να παρέχουν την απαραίτητη πληροφορία γιά την τροποποίηση του θεραπευτικού σχήματος ανάλογα με τον βαθμό ελέγχου τού άσθματος στη δεδομένη στιγμή.


Font Resize
Contrast
visa mastercard