Αλλεργικό άσθμα

Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος των πνευμόνων.

Κατά την φυσιολογική αναπνοή, ο αέρας περνά από την μύτη ή και το στόμα, την τραχεία και τους βρόγχους και φτάνει στους πνεύμονες όπου δίνει οξυγόνο στο αίμα και έτσι επιτελούνται οι βασικές λειτουργίες.

Που οφείλεται το αλλεργικό άσθμα

Στα παιδιά όπως και στους ενήλικες που έχουν άσθμα, οι αεραγωγοί είναι πάρα πολύ ευαίσθητοι και φλεγμαίνουν με αποτέλεσμα όταν ερεθιστούν από έντονες μυρωδιές, καπνό, κρύο αέρα, ή ουσίες που προκαλούν αλλεργία, να στενεύουν και παθαίνουν σπασμό, τον “βρογχόσπασμο”. Επίσης παράγεται σημαντική ποσότητα βλέννας λόγω της πνευμονικής φλεγμονής.

Οι αλλεργίες είναι η πιό συχνή αιτία του άσθματος, μέχρι και σε 50% το άσθμα είναι αλλεργικό στην προέλευσή του.

Αλλεργικό άσθμα και ηλικία ή φύλο

Το άσθμα δεν κάνει διακρίσεις, μπορεί να παρουσιαστεί σε όλες τις ηλικίες και στα δύο φύλα. Συνήθως κάνει την εμφάνισή του στην παιδική ηλικία και ιδιαίτερα σε παιδάκια κάτω των 3 ετών.

Συμπτώματα αλλεργικού άσθματος

Η αντίδραση των αεραγωγών στα ερεθίσματα καθορίζει και την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Τα μείζονα συμπτώματα στο άσθμα είναι:

 1. Βράχυνση της αναπνοής («Κοντή ανάσα»), κυρίως μετά από άσκηση ή κατά τη διάρκεια της νύκτας.
 2. «Βράσιμο» στο στήθος (σαν γατάκια που νιαουρίζουν) στην αναπνοή (ιδίως κατά την εκπνοή του αέρα).
 3. Βήχας (κυρίως ξηρός), μπορεί να είναι χρόνιος που επιδεινώνεται τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες. Μπορεί να παράγεται μετά από σωματική άσκηση ή μετά από έκθεση σε κρύο ή ξηρό αέρα, μετά από έντονο γέλιο ή κλάμα (στα παιδιά).
 4. «Σφίξιμο» στο στήθος, μπορεί να συμβαίνει μόνο του ή σε συνδυασμό με τα παραπάνω συμπτώματα.
 5. Δύσπνοια, δηλαδή η υποκειμενική αίσθηση αδυναμίας της αναπνοής.

ΕΛΕΓΧΟΣ και ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΥ ΑΣΘΜΑΤΟΣ

Οι βασικοί στόχοι της θεραπευτικής αγωγής για το άσθμα που πρέπει να επιτευχθούν για να είναι επιτυχής ο έλεγχος του άσθματος είναι:

 • Μείωση ή ακόμη και εξάλειψη των συμπτωμάτων
 • Φυσιολογικός νυκτερινός ύπνος
 • Πρόληψη ασθματικών κρίσεων
 • Διατήρηση των πνευμονικών λειτουργιών στα πλησιέστερα του φυσιολογικού επίπεδα
 • Διατήρηση φυσιολογικής φυσικής – εργασιακής – κοινωνικής δραστηριότητας (συμπεριλαμβανομένης και της σωματικής άσκησης) σε παιδιά και ενήλικες
 • Αποφυγή των παρενεργειών των αντιασθματικών φαρμάκων
 • Πρόληψη δημιουργίας μη-αναστρέψιμης απόφραξης (χρόνιας βλάβης)
 • Μείωση θνητότητας άσθματος

Για να επιτευχθούν αυτά είναι αναγκαίο να γίνεται διαρκής και επιμελής συμμόρφωση στα εξής μέτρα αντιμετώπισης του αλλεργικού άσθματος:

1. Να αποφεύγεται ή να περιορίζεται σημαντικά η έκθεση στα επιβλαβή για το άσθμα ερεθίσματα, είτε αυτά είναι ειδικά (αλλεργιογόνα), είτε μη-ειδικά (εκλυτικοί παράγοντες). Στα μη ειδικά ερεθίσματα περιλαμβάνονται: οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, οι έντονες οσμές (απορρυπαντικά, χρώματα κλπ), ησκόνη, η έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση, η υγρασία, ο κρύος αέρας, οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας (π.χ. από κλιματιζόμενο χώρο σε ζεστό και ξηρό αέρα), η έντονη ψυχοσυναισθηματική επιβάρυνση κλπ.

2. Να τηρείται με ευλάβεια η χορηγηθείσα αγωγή έστω και εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα.

3. Να γίνεται σωστή χρήση των συσκευών για τη χορήγηση των εισπνεομένων φαρμάκων.

4. Να γίνεται σωστή και έγκαιρη χρήση της φαρμακευτικής αγωγής για τη πρόληψη ασθματικής κρίσης (π.χ. εισπνοή βρογχοδιασταλτικού πριν από προγραμματισμένη έντονη σωματική άσκηση).

5. Να μπορεί ο ασθενής να ελέγχει μόνος του το επίπεδο λειτουργικότητας της αναπνευστική του λειτουργίας με το φορητό ροόμετρο και να λαμβάνει τα επικουρικά φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες που του έχουν χορηγηθεί.

6. Να επισκέπτεται το γιατρό του, τον ΕΙΔΙΚΟ ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΟ σε τακτά διαστήματα (ανά 4 – 6 μήνες) έστω και εάν δεν έχει συμπτώματα.


Font Resize
Contrast
visa mastercard