Ανοσοθεραπεία

Η ειδική αλλεργική ανοσοθεραπεία είναι η μοναδική θεραπευτική μέθοδος των αλλεργικών  νοσημάτων που στοχεύει στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου αιτίου της αλλεργίας, και όχι στην προσωρινή κάλυψη των αλλεργικών συμπτωμάτων (την δημιουργία ανοσίας εναντίον το υπεύθυνου αλλεργιογόνου, όπως τα ακάρεα, τις γύρεις και τα υμενόπτερα, σφήκα και μέλισσα). Τροποποιεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε με την παραγωγή προστατευτικών αντισωμάτων εναντίον των συγκεκριμένων αλλεργιών, να “μπλοκάρονται” δηλαδή από τα αντισώματα οι αλλεργίες, και να μην υπεραντιδρά έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα παράγοντας τα αλλεργικά συμπτώματα που προκαλούνται από την αλλεργική αντίδραση (π.χ. δακρύρροια, καταρροή, βήχας και δύσπνοια). Η ανοσοθεραπεία είναι γνωστή και ως «αλλεργικά εμβόλια» ή αλλεργική απευαισθητοποίηση.

Ευεργετικά αποτελέσματα της αλλεργικής ανοσοθεραπείας στο άσθμα και στην αλλεργία

Έχει μακροχρόνια θεραπευτικά αποτελέσματα μετά την διακοπή της θεραπείας, προλαμβάνει νέες αλλεργικές ευαισθητοποιήσεις, όπως και προλαμβάνει την εξέλιξη της αλλεργικής ρινίτιδας σε άλλεργικό άσθμα επειδή ανακόπτει την φυσική εξέλιξη της αλλεργικής νόσου με την δημιουργία προστατευτικών αντισωμάτων εναντίον του αιτίου της αλλεργίας.

Οι μορφές της αλλεργικής ανοσοθεραπείας

Είναι δύο ειδών η υπογλώσσια και η κλασσική ενέσιμη ανοσοθεραπεία ή απευαισθητοποίηση

Η υπογλώσσια ή από του στόματος αλλεργική ανοσοθεραπεία με σταγόνες ή χάπια

Πρόκειται για μια νέα μορφή αλλεργικής θεραπείας κατά την οποία δεν χρησιμοποιούνται υποδόριες ενέσεις (όπως συμβαίνει με την κλασική ανοσοθεραπεία), αλλά σταγόνες ή χάπια που λαμβάνονται υπογλώσσια (τα τελευταία κυκλοφορούν στην Ελλάδα  και, προς το παρόν, αφορούν μόνο όσους έχουν αλλεργία στα αγρωστώδη). Η ασφάλεια της μεθόδου είναι μεγάλη με μηδαμινό κίνδυνο σοβαρής αντίδρασης για τον αλλεργικό ασθενή, ενώ η μόνη πιθανή παρενέργειά της είναι ένας μικρός τοπικός ερεθισμός κάτω από τη γλώσσα ο οποίος υποχωρεί μέσα σε μισή ώρα.

Πώς χορηγείται: Το πλεονέκτημά της είναι ότι γίνεται στο σπίτι, γεγονός που την καθιστά πιο εύκολη ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά και για τους επαγγελματίες που συχνά ταξιδεύουν. Oι σταγόνες ή τα χάπια λαμβάνονται ανά 24ωρο ή κάθε δεύτερη μέρα ανάλογα με το σκεύμασμα (οι σταγόνες φυλάσσονται στο ψυγείο, τα χάπια όχι). Τις σταγόνες τις ενσταλάζετε καθημερινά κάτω από τη γλώσσα αυξάνοντας προοδευτικά τη δόση, για περίπου ένα μήνα. Μετά, είτε στην δόση συντήρησης, συνεχίζετε την καθημερινή ενστάλαξη είτε την εφαρμόζετε κάθε δεύτερη ή τρίτη μέρα, ανάλογα με το σκεύασμα. . Η υπογλώσσια ανοσοθεραπεία, όπως και η κλασική ενέσιμη, διαρκεί 3-5 χρόνια.  Μπορείτε να την ξεκινήσετε, με απόλυτη ασφάλεια, οποτεδήποτε, ακόμη και την άνοιξη, όταν τα συμπτώματά σας είναι σε έξαρση. Εντούτοις, τα πρώτα αποτελέσματα θα τα δείτε μετά από 4-6 μήνες.

Κόστος θεραπείας: Καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία με 25% συμμετοχή. Στο βάθος χρόνου η αλλεργική ανοσοθεραπεία είναι φτηνότερη από την συμπτωματική φαρμακευτική αντιμετώπιση και έχει μόνιμα θεραπευτικά αποτελέσματα αν εφαρμοστεί σωστά.

Η κλασική ενέσιμη αλλεργική ανοσοθεραπεία

Μετρά ήδη 100 χρόνια ζωής και γίνεται με υποδόριες ενέσεις στο μπράτσο. Η ένεση περιέχει ειδικά επεξεργασμένο εκχύλισμα από το ενοχοποιούμενο αεροαλλεργιογόνο (π.χ. γύρη ελιάς ή ακάρεα σκόνης). Αν ο πάσχων είναι αλλεργικός σε περισσότερα από ένα αλλεργιογόνα (πολυευαισθησία), τότε μπορεί να γίνει μείξη των ένοχων ουσιών, π.χ. ανάμειξη εκχυλισμάτων από διαφορετικά είδη γύρης ή από διαφορετικά σπόρια μυκήτων. Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης δεν αναμειγνύονται με άλλα αλλεργιογόνα ούτε και τα τριχώματα από γάτα και σκύλο.
Πώς χορηγείται:  Κάθε εβδομάδα θα κάνετε ενέσεις σε μικρές, αλλά σταδιακά αυξανόμενες δόσεις- συνήθως διπλάσιες, μέχρις ότου επιτευχθεί η μέγιστη δόση συντήρησης. Αυτό συμβαίνει μέσα σε 2-3 μήνες κατά μέσο όρο από την έναρξη της θεραπείας. Εν συνεχεία, θα κάνετε μια ένεση στο ιατρείο του αλλεργιολόγου κάθε 3-4 εβδομάδες, για τα επόμενα 3-5 χρόνια. Στο σημείο της ένεσης ίσως εμφανιστεί ένα μικρός ερεθισμός (ελαφρύ πρήξιμο, ερυθρότητα και κνησμός) που διαρκεί 1-2 ώρες. Επίσης, θα πρέπει να παραμένετε στο ιατρείο για τουλάχιστον μισή ώρα μετά την ένεση για λόγους ασφάλειας για την πιθανή εκδήλωση  αλλεργικών συμπτωμάτων (ωστόσο, αυτές οι αντιδράσεις είναι σπανιότατες όταν η χορήγηση γίνεται με προσοχή και από εξειδικευμένο αλλεργιολόγο).

Κόστος αλλεργικής ανοσοθεραπείας

Όπως και η υπογλώσσια έτσι και η κλασσική ανοσοθεραπεία αλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία με 25% συμμετοχή. Και πάλι στο βάθος χρόνου η αλλεργική ανοσοθεραπεία είναι φτηνότερη από την συμπτωματική φαρμακευτική αντιμετώπιση και έχει μόνιμα θεραπευτικά αποτελέσματα αν εφαρμοστεί σωστά.

Ενδείξεις αλλεργικής ανοσοθεραπείας

1. Όσοι πάσχουν από αναπνευστικές αλλεργίες: Αλλεργική ρινίτιδα και τα πρώιμα στάδια του αλλεργικού άσθματος. Πρωτίστως αφορά όσους ταλαιπωρούνται από αναπνευστικές αλλεργίες (επιπεφυκίτιδα, ρινίτιδα, άσθμα) στη γύρη, στα ακάρεα της οικιακής σκόνης,  στα σπόρια των μυκήτων και στα τριχώματα σκύλου γάτας (αεροαλλεργιογόνα).
2. Τους αλλεργικούς στο δηλητήριο των υμενόπτερων: Η ανοσοθεραπεία εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στους αλλεργικούς στο δηλητήριο της μέλισσας και της σφήκας. Στην περίπτωση αυτή η έναρξη της θεραπείας γίνεται κατά κανόνα εντός του νοσοκομείου για προφύλαξη ανεπιθύμητων ενεργειών.

Δεν ενδείκνυται η αλλεργική ανοσοθεραπεία στις εξής περιπτώσεις:

Σε όσους υποφέρουν από τροφικές ή φαρμακευτικές αλλεργίες: Η ανοσοθεραπεία δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όσους πάσχουν από κάποια τροφική ή φαρμακευτική αλλεργία. Ωστόσο, όσον αφορά τους τελευταίους, υπάρχει μια ειδική μέθοδος ταχείας απευαισθητοποίησης που τους απαλλάσσει πρόσκαιρα από την αλλεργική ευαισθησία τους σε μία φαρμακευτική ουσία, ούτως ώστε να τη λάβουν, εφόσον την έχουν ανάγκη (π.χ. όταν κάποιος αλλεργικός στην πενικιλίνη πρέπει να λάβει οπωσδήποτε το εν λόγω φάρμακο). Η απευαισθητοποίηση γίνεται στο νοσοκομείο και τα αποτελέσματά της δεν είναι μόνιμα αλλά μόνο για την συγκεκριμένη χορήγηση του αναγκαίου φαρμάκου.

Η αποτελεσματικότητά και ασφάλεια της αλλεργικής ανοσοθεραπείας

Τόσο η κλασική όσο και η υπογλώσσια ανοσοθεραπεία μειώνουν την ένταση των αλλεργικών συμπτωμάτων κατά 60-80% (εφόσον τηρούνται πιστά οι κανόνες εφαρμογής τους).  Επίσης, το όφελος γίνεται πιο αισθητό καθώς περνούν τα χρόνια και κατά κανόνα διατηρείται διά βίου. Επιπλέον, ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της ανοσοθεραπείας είναι ότι προλαμβάνει την εξέλιξη της αλλεργικής ρινίτιδας και της επιπεφυκίτιδας σε αλλεργικό άσθμα. Γι’ αυτό και συνιστάται να εφαρμόζεται όσο το δυνατό νωρίτερα μετά την εμφάνιση της αλλεργίας. Ωστόσο, σήμερα στην Ελλάδα εκτιμάται ότι κάνουν ανοσοθεραπεία μόνο 15.000-20.000 αλλεργικοί, δηλαδή λιγότερο από το 3% όσων θα μπορούσαν να υποβληθούν σε αυτή τη θεραπεία, γεγονός που οφείλεται στο ότι η ανοσοθεραπεία είναι χρονοβόρος διαδικασία και πολλοί την εγκαταλείπουν στα πρώτα δύο χρόνια.


Font Resize
Contrast
visa mastercard