Αλλεργικό σοκ

Το αλλεργικό αναφυλακτικό σοκ (allergic shock ή anaphylactic shock) είναι η βαρύτερη μορφή αλλεργίας και αποτελεί την τελική κατάληξη μιας εκτεταμένης και συστηματικής αλλεργικής αντίδρασης του οργανισμού που ονομάζεται αναφυλακτική αντίδραση ή αναφυλαξία.

Εξέλιξη και σωματικές εκδηλώσεις αναφυλαξίας

Η αναφυλακτική αντίδραση ή αναφυλαξία είναι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση που εξελίσσεται πολύ γρήγορα και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Η συχνότητα της αναφυλακτικής αντίδρασης από όλα τα πιθανά αίτια στο γενικό πληθυσμό υπολογίζεται σε 0,05- 2%. Η αναφυλακτική αντίδραση μπορεί να εκδηλωθεί από 4 κυρίως όργανα (ή πιο σωστά, συστήματα) του σώματος:
α. από το δέρμα, με τη μορφή κνίδωσης ή/ και αγγειοοιδήματος
β. από το πεπτικό, με εμετούς, διάρροιες και πόνο στην κοιλιά
γ. από το αναπνευστικό, με ρινική καταρροή, φταρνίσματα, βήχα και δύσπνοια
δ. από το κυκλοφορικό, με την πτώση στην πίεση του αίματος, που εκδηλώνεται ως ζάλη, διαταραχές στην όραση και λιποθυμία.
Για να θεωρηθεί μια αλλεργία ως αναφυλακτική αντίδραση (αναφυλαξία) πρέπει να περιλαμβάνει την εκδήλωση συμπτωμάτων από τουλάχιστον 2 από τα προαναφερθέντα όργανα ή συστήματα. Όταν η αναφυλακτική αντίδραση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να προχωρήσει τόσο πολύ, ώστε να οδηγήσει σε πτώση της πίεσης του αίματος. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται αλλεργικό shock.

Αίτια της αλλεργικής αναφυλακτικής αντίδρασης

Τροφές: Στα παιδιά με αλλεργική γενετική προδιάθεση είναι τα αυγά, το γάλα της αγελάδας, τα φιστίκια, τα ψάρια, τα θαλασσινά, το σιτάρι, η σόγια. Στους εφήβους και στους ενήλικες είναι οι ξηροί καρποί και τα θαλασσινά.

Φάρμακα: αντιβιοτικά (πενικιλίνη, αμοξυκιλίνη), αναλγητικά, σκιαγραφικά και άλλα.

Δηλητήρια από έντομα: μέλισσες, σφήκες, αράχνες.

Ρούχα: λατέξ  υλικά από μπαλόνια, προφυλακτικά.

Η άσκηση  μετά από συνδυασμό κάποιας τροφής. Η έκθεση στο κρύο σε φυσική κνίδωση.

Αντιμετώπιση της αλλεργικής αναφυλακτικής αντίδρασης

Πρωτίστως ο ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει τι είναι αναφυλαξία, ποια συμπτώματα είναι προάγγελοι ή ενδεικτικά επικείμενης αναφυλαξίας και ποιες καταστάσεις μοιάζουν με αναφυλαξία αλλά ουσιαστικά δεν είναι. Κατόπιν, άμεσα συνυφασμένο με τα παραπάνω, πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά το αλλεργιογόνο για αποφυγή του. Ο αλλεργιολόγος είναι αυτός που οφείλει να του δώσει όλες αυτές τις πληροφορίες, να τον ενημερώσει για τους κρυφούς κινδύνους και να καταστρώσει πλάνο δράσης σε αλλεργικό σοκ.

 Επείγουσα θεραπεία αλλεργικής αναφυλακτικής αντίδρασης

Η ταχύτητα εξέλιξης μιας αναφυλακτικής αντίδρασης είναι πολλές φορές πολύ μεγάλη. Γι’αυτό, ο ασθενής θα πρέπει να έχει πάντα μαζί του σετ φαρμάκων αντιμετώπισης ενδεχόμενης αναφυλαξίας αλλά και σαφείς οδηγίες του πότε και πως θα τα χρησιμοποιήσει.

Αδρεναλίνη

Σε περίπτωση διαγνωσμένης από αλλεργιολόγο αναφυλαξίας, το πρώτο σκεύασμα που πρέπει να χρησιμοποιηθεί είναι η αυτοενιέμενη (αυτόματη ένεση – στυλό) αδρεναλίνης. Ο τρόπος χορήγησης περιγράφεται στις εσώκλειστες οδηγίες, αλλά ο αλλεργιολόγος οφείλει να τις επιδείξει στον ασθενή και τους άμεσους συγγενείς του. Όσο γρηγορότερα χορηγηθεί η αδρεναλίνη, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες επιδείνωσης της κατάστασης.

Οι ενέσεις αδρεναλίνης κυκλοφορούν σε δύο δόσεις: των 150μg (για παιδιά βάρους περίπου 10-22 κιλών) και των 300μg (για μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες).Αφού χορηγηθεί επί τόπου η αδρεναλίνη, ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί στο κοντινότερο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας.

Αντισταμινικά, κορτιζόλη και βρογχοδιασταλτικά στο αλλεργικό σοκ

Στο δρόμο χορηγούνται τα υπόλοιπα φάρμακα του σετ αντιμετώπισης που είναι αντιισταμινικό και κορτιζόνη σε δόσεις που ορίζει ο αλλεργιολόγος. Επίσης, αν υπάρχει ιστορικό συμμετοχής και του αναπνευστικού συστήματος στην αναφυλαξία (π.χ. δύσπνοια, βρογχόσπασμος κ.λπ.) τότε χορηγούνται και δύο εισπνοές βρογχοδιασταλτικού (π.χ. Aerolin).

Σε περίπτωση αναφυλαξίας η αδρεναλίνη είναι το μόνο φάρμακο που θα γλιτώσει τον ασθενή από δυνητικά πολύ επικίνδυνες καταστάσεις.

Η ένεση κορτιζόνης δεν αποτρέπει τον θανατηφόρο κίνδυνο της αναφυλαξίας!

Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ασθενών (περίπου 15-20%) που παρουσιάζουν μετά από 6-8 ώρες από το πρώτο επεισόδιο δεύτερο που σπάνια είναι και μεγαλύτερης βαρύτητας. Γι’αυτό οφείλουν να βρίσκονται για τουλάχιστον 12-24 ώρες υπό ιατρική παρακολούθηση.

Τέλος, μετά από μια απευκταία αναφυλακτική αντίδραση θα πρέπει να ενημερωθεί ο αλλεργιολόγος ώστε να ανανεώσει τα φάρμακα και ενδεχομένως τις οδηγίες υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων.


Font Resize
Contrast
visa mastercard