Αλλεργία σε τσίμπημα

Σε περίπτωση αλλεργικής αναφυλαξίας από τσίμπημα υμενοπτέρων, η πιθανότητα να επαναληφθεί αντίστοιχα επικίνδυνη αντίδραση σε ενδεχόμενο νέο νυγμό είναι μεγαλύτερη από 50%. Μετά, λοιπόν, από την αναγνώριση του υπεύθυνου εντόμου και τη συζήτηση σχετικά με τους τρόπους προφύλαξης, ο αλλεργιολόγος θα χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή ανάλογα με τη βαρύτητατης αντίδρασης.

Φαρμακευτική θεραπεία αλλεργικού σοκ από τσίμπημα υμενοπτέρων- αδρεναλίνη

Τα φάρμακα αντισταμινικά, κορτιζόνη και το πιό σημαντικό αδρεναλίνη σε αλλεργικό σοκ (δύσπνοια, λιποθυμία, αγγειοοίδμα)  θα πρέπει να χορηγηθούν άμεσα σε περίπτωση τσιμπήματος και τα οποία θα πρέπει να βρίσκονται πάντα μαζί με τον αλλεργικό ασθενή όπου και αν αυτός κινείται (το παιδί στο σχολείο, στο χώρο εργασίας, στην εξοχή ή την παραλία κλπ).

Ανοσοθεραπεία- αλλεργικά εμβόλια στην αλλεργία από σφήκα και μέλισσα

Η αλλεργία στα υμενόπτερα εξαιτίας της δυνητικά επικίνδυνης φύσης της προκαλεί μεγάλο άγχος και ανασφάλεια στην οικογένεια και επιδρά στην ποιότητα ζωής όλων των μελών της. Εδώ έρχεται να δώσει τη λύση η αιτιολογική αντιμετώπιση  που είναι η ανοσοθεραπεία. Η ανοσοθεραπεία είναι λοιπόν η ριζική παρέμβαση και εφαρμόζεται μόνο από ειδικό Αλλεργιολόγο.

Με αυτήν το ανοσοποιητικό «μαθαίνει» τα δηλητήρια, αναπτύσει αμυντικούς μηχανισμούς εναντίον της αλλεργίας στα υμενόπτερα ( προστατευτικά αντισώματα εναντίον των υμενοπτέρων ) και εξασφαλίζει ότι ενδεχόμενο νέο τσίμπημα δε θα προκαλέσει επικίνδυνη αλλεργική αντίδραση. Ενδείκνυται κυρίως σε περίπτωση αναφυλαξίας καθώς και σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις ηπιότερων αλλεργικών αντιδράσεων (π.χ. σε μελισσοκόμους). Δεν γίνεται ανοσοθεραπεία προληπτικά ή σε περιπτώσεις ήπιων τοπικών αντιδράσεων.

Η επιτυχία της ειδικής ανοσοθεραπείας ανέρχεται για την αλλεργία στην μέλισσα σε ποσοστό 85-90%, ενώ για την αλλεργία στις σφήκες το ποσοστό είναι πάνω από 90%. Ειδικά στα παιδιά, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα φαίνεται να είναι πιο ευέλικτο, εμφανίζει μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας. Η επιτυχής ανοσοθεραπεία συνεπάγεται ότι ο ασθενής μπορεί να ανεχτεί τσίμπημα από μέλισσα ή σφήκα και να μην πάθει απολύτως τίποτα ή να έχει μόνο τοπική, ήπια αντίδραση όσο επικίνδυνη και αν αυτή ήταν στο παρελθόν.


Font Resize
Contrast
visa mastercard