Άσθμα και παιδί

Το άσθμα είναι η πιο συχνή και  σοβαρή χρόνια νόσος των παιδιών καί η συχνότερη αιτία ιατρικών  επισκέψεων και σχολικής απουσίας. 

Το άσθμα προσβάλλει μέχρι και 15% του παιδικού πληθυσμού με κυρίαρχα συμπτώματα τον επεισοδικό βήχα, τον συριγμό (wheezing),  το βάρος στο στήθος και την δυσκολία στην αναπνοή. Σε πολλές περιπτώσεις μόνο σύμπτωμα του άσθματος μπορεί να είναι ένας συχνός και  ενοχλητικός βήχας κυρίως την νύχτα ή στην άσκηση. Το άσθμα επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής τού παιδιού και την σχολική του απόδοση λόγω της νοσηρότητας και των απουσιών του. Παιδιά με  υποτροπιάζουσες βρογχίτιδες  πιθανότατα έχουν άσθμα.

Πώς γίνεται η διάγνωση του παιδικού άσθματος;

Η πλειοψηφία των παιδιών με άσθμα εμφανίζουν τα συμπτώματα τους πριν την ηλικία των 5 ετών. Εάν το παιδί έχει βήχα, σφύριγμα, σφύξιμο στο στήθος ή δυσκολία στην αναπνοή, εάν τα κρυολογήματα  διαρκούν πολύ, εάν  βήχει ή σφυρίζει στο τρέξιμο, μετά από γέλιο ή κλάμα, ή εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό άσθματος ή αλλεργιών, τότε πιθανόν να χρειάζεται εκτίμηση από ειδικό ιατρό όπως τον αλλεργιολόγο για την διάγνωση του άσθματος.

Εάν το παιδί είναι μεγαλύτερο,  μπορεί να κάνει την εξέταση γιά την μέτρηση της πνευμονικής λειτουργίας ή σπιρομέτρηση. Αυτή η εξέταση θα κατευθύνει τον ιατρό στην παρακολούθηση της ανταπόκρισης τού παιδιού στη θεραπευτική αγωγή για το άσθμα. Τα συμπτώματα τού άσθματος στα παιδιά μπορεί να επηρεάζουν πολλές σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες και γενικά την συμπεριφορά του. Οι γονείς μπορεί να παρατηρήσουν ότι το παιδί έχει μικρότερη αντοχή από τα άλλα παιδιά στο παιχνίδι, ή ότι περιορίζει ή ακόμη αποφεύγει την φυσική δραστηριότητα γιά να εμποδίσει το βήχα και την δύσπνοια.

Αίτια παιδικού άσθματος- λοιμώξεις και αλλεργίες

Οι δύο πιο συνήθεις αιτιολογικοί παράγοντες τού άσθματος στα παιδιά είναι τα ‘κρυολογήματα’ ή οι ιογενείς λοιμώξεις ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού, καί τα αλλεργιογόνα (συνήθεις, αβλαβείς ουσίες του περιβάλλοντος που προκαλούν αλλεργίες). Κοινά  αλλεργιογόνα είναι τα ακάρεα της σκόνης, οι μύκητες, οι γύρεις από τα γρασίδια, τα δέντρα (ελιά), το περδικάκι και τα οικιακά ζώα. Επίσης τροφικά αλλεργιογόνα όπως το αυγό, οι ξηροί καρποί και τα θαλασσινά που μπορεί να οδηγήσουν σε κρίσεις αλλεργικού άσθματος.

Ερεθιστικοί μη αλλεργιολογικοί παράγοντες, όπως το παθητικό κάπνισμα, καί και η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι επίσης πολύ σημαντικά εκλυτικά αίτια. Στην πλειοψηφία των παιδιών με άσθμα το αίτιο είναι αλλεργικής βάσης καί η αλλεργική αξιολόγηση θα πρέπει να περιληφθεί πάντα στην διαγνωστική διερεύνηση του άσθματος.

Θεραπεία του παιδικού άσθματος

Οι ιώσεις ακολουθούν μια φυσική πορεία μερικώς ημερών και συνήθως αυτοιώνται.

Για τις αλλεργίες και το αλλεργικό άσθμα απαιτείται η αποφυγή των ενοχοποιητικών αλλεργιογόνων, όσο αυτό είναι δυνατό, η σωστή φαρμακευτική συμπτωματική αντιμετώπιση ενώ η ριζική αιτιολογική και μακροχρόνια αντιμετώπιση  επιτυγχάνεται με την ειδική υπογλώσσια ή ενέσιμη ανοσοθεραπεία, την δημιουργία δηλαδή προστατευτικών αντισωμάτων εναντίον των συγκεκριμένων αλλεργικών ουσιών.


Font Resize
Contrast
visa mastercard