Αλαμάνας 3, 15125, Μαρούσι & Χαριλάου Τρικούπη 197, Κηφισιά 14564

Δευ - Παρ: 8:00 - 21:00

Σαβ: 9:00 - 15:00

Αλλεργίες της άνοιξης

AΗ εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα, συχνά καλούμενη στα Αγγλικά και σαν «hay fever» επηρεάζει  περισσότερους από 35 εκατομμύρια ανθρώπους  στις Ηνωμένες Πολιτείες ετησίως. Αυτές οι εποχιακές αλλεργίες προκαλούνται από ουσίες που καλούνται αλλεργιογόνα. Η αερομεταφερόμενη γύρη των φυτών και οι σπόροι μυκήτων είναι υπαίθρια αλλεργιογόνα που προκαλούν συνήθως τα έντονα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της άνοιξης.

Ασθενείς πάσχοντες από εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα την άνοιξη παρουσιάζουν συμπτώματα  όπως  φτέρνισμα, συμφόρηση, ρινόρροια και κνησμό στη μύτη, τον ουρανίσκο του στόματος, το λαιμό, τα μάτια και τα αυτιά. Οι αλλεργίες αυτές  εξαρτώνται από την περιοχή που ζουν οι ασθενείς και το ακριβές αλλεργιογόνο στις οποίες είναι αλλεργικοί.

Γύρη

Η γύρη είναι συνάθροισα από μικροσκοπικά, σχήματος αυγού αρσενικών κύτταρων των διανθιζόμενων φυτών. Αυτοί οι μικροσκοπικοί, κονιώδεις κόκκοι είναι απαραίτητοι για την αναπαραγωγή των φυτών. Το μέσο μόριο γύρης είναι λιγότερο από το πλάτος μιας μέσης ανθρώπινης τρίχας.

Η γύρη φυτών από λουλούδια με έντονα χρώματα, όπως τα τριαντάφυλλα, συνήθως δεν προκαλεί αλλεργίες. Αυτή η μεγάλη σε μέγεθος γύρη μεταφέρεται από το ένα φυτό στο άλλο, από τις μέλισσες και άλλα έντομα. Σε αντίθεση με τα παραπάνω, πολλά δέντρα, χόρτο, και χαμηλού-ανάπτυξης ζιζάνια παράγουν την μικρή, ελαφριά και ξηρή γύρη που διασκορπίζει από τα ρεύματα αέρα. Αυτά είναι η γύρη που προκαλεί τα συμπτώματα αλλεργίας. Η εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα στην αρχή της  άνοιξης προκαλείται συχνά από γύρη τέτοιων δέντρων όπως ο δρύις, ο κόκκινος κέδρος, η σημύδα, η άσπρη καρυδιά, η λεύκα, ο πλάτανος, το σφένδαμνο και το κυπαρίσσι. Προς το τέλος της άνοιξης και το πρώιμο καλοκαίρι, χόρτο (ή χλόες) που επικονιάζουν εκείνη την εποχή, συχνά προκαλούν  τα αλλεργικά συμπτώματα.

Κάθε φυτό έχει μια περίοδο επικονίασης που δεν ποικίλλει πολύ από χρόνο σε χρόνο. Εντούτοις, οι καιρικές συνθήκες μπορούν να έχουν επιπτώσεις στο ποσό γύρης στον αέρα οποιαδήποτε στιγμή. Η εποχή επικονίασης αρχίζει τόσο νωρίτερα την άνοιξη, όσο πιο νότια ζει κάνεις- ακόμα και τον Ιανουάριο στις πολύ νότιες περιοχές. Γενικά, η εποχή γύρης διαρκεί από το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο. Τα δέντρα επικονιάζουν πιο πρόωρα, από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι το Μάιο, αν και αυτό μπορεί να κυμανθεί στις διαφορετικές περιοχές  – για παράδειγμα αρχίζουν  τον Απρίλιο στις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες έως από Ιανουάριος στο Αμερικανικό νότο. Τα αγρωστώδη ακολουθούν έπειτα στον κύκλο, που αρχίζουν τη επικονίαση το Μάιο η όποια συνεχίζεται μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Τα αγριόχορτα επικονιάζουν συνήθως στα τέλη του καλοκαιριού και το πρώιμο φθινόπωρο.

Σπόροι μυκήτων

Οι σπόροι μυκήτων κυκλοφορούν στον αέρα όπως τη γύρη, και είναι παρόντες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε πολλές περιοχές. Αντίθετα από την γύρη, οι σπόροι μυκήτων δεν έχουν μια συγκεκριμένη εποχή, αλλά επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες όπως ο αέρας, η βροχή ή η θερμοκρασία. Οι υπαίθρια σπόροι αρχίζουν να εμφανίζονται την άνοιξη μετά από την θέρμανση της ατμόσφαιρας, και να φθάνουν στην αιχμή τους τον Ιούλιο στις θερμότερες  περιοχές,  και τον Οκτώβριο στα πιο κρύα περιβάλλοντα. Οι κοινοί μεταφερόμενοι σπόροι μυκήτων περιλαμβάνουν τις ποικιλίες  alternaria, cladosporium και aspergillus που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε πιθανό βιότοπο. Υπαίθρια, μπορούν να βρεθούν στο χώμα, τη βλάστηση και το σάπιο ξύλο, καθώς  στο εσωτερικό όπως στις σοφίτες, τα υπόγεια, τα λουτρά, τα ψυγεία και άλλους περιοχές αποθήκευσης τροφίμων, εμπορευματοκιβώτια απορριμμάτων, τάπητες και ταπετσαρία.

Αρίθμηση γύρης και σπόρων

Οι αριθμήσεις σπορίων γύρης και μυκήτων μπορούν να καθοριστούν καθημερινά, και αναφέρονται ως κοκκία ανά κυβικό μετρό του αέρα. Οι επικυρωμένοι μετρητές αερομεταφερόμενων αλλεργιογόνων σε πολλές πανεπιστήμια, ιατρικά κέντρα και ιατρεία παρέχουν πληροφορίες γύρης στην ατμόσφαιρα σε εθελοντική βάση.

Η ερμηνεία των μετρήσεων γύρης και σπόρων και η σχέση τους με τα κλινικά συμπτώματα είναι σύνθετες. Οι τεχνικές δειγματοληψίας όπως ο τύπος συσκευής που χρησιμοποιείται και η θέσης της εντός της πόλης  μπορούν να έχουν επιπτώσεις στις αριθμήσεις. Ενώ πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν τα συμπτώματα όταν οι αριθμήσεις γύρης είναι 20-100 κοκκία ανά κυβικό μετρητή, τα συμπτώματά κάποιου αλλεργικού αρρώστου μπορούν επίσης να επηρεαστούν από την πρόσφατη έκθεση σε άλλα αλλεργιογόνα, την ένταση της έκθεσης γύρης, και τη ιδιοσυγκρασία του ατόμου. Οι αριθμήσεις γύρης που αναφέρονται στο κοινό λαμβάνονται γενικά τις  προηγούμενες μια έως τρεις ημέρες, και μπορούν να ποικίλουν ευρέως καθημερινά κατά τη διάρκεια μιας εποχής. Συνολικά, η χρήση των αριθμήσεων γύρης στην πρόβλεψη της οξύτητας  των συμπτωμάτων σε ένα δεδομένο άτομο είναι κατά κάποιο τρόπο περιορισμένη.

Αποτελέσματα του καιρού και της θέσης

Ο καιρός μπορεί να επηρεάσει τα συμπτώματα εποχιακή αλλεργική ρινίτιδας . Τα συμπτώματα αλλεργίας είναι συχνά ελάχιστα τις ημέρες που είναι βροχερές, νεφελώδεις ή απάνεμες, επειδή η γύρη δεν διασκορπίζεται κατά τη διάρκεια αυτών των συνθηκών. Καυτός, ξηρός  και θυελλώδης καιρός σημαίνει μεγαλύτερη διανομή γύρης και σπόρων και σαν συνέπεια, αυξανόμενα συμπτώματα αλλεργίας.

Κατάλληλη θεραπεία είναι η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης για τις αλλεργίες. Εάν τα εποχιακά συμπτώματα αλλεργίας σας καθιστούν αρρώστους , τότε θα πρέπει να δείτε τον Αλλεργιολόγο σας, που θα πάρει ένα λεπτομερές  ιστορικό, θα κάνει μια ολοκληρωμένη φυσική εξέταση και θα πραγματοποιήσει τις αλλεργιολογικές δερματικές δοκιμές, εάν αυτό είναι απαραίτητο, για να καθορίσετε ακριβώς ποιες γύρεις η μύκητες προκαλεί τα συμπτώματά σας. Θα σας βοηθήσει έτσι να καθορίσετε πότε αυτά τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα είναι τα πιο επικρατούντα στην περιοχή σας.

Θεραπεία αλλεργιών της άνοιξης

Για να ελαττώσει τα συμπτώματά σας, ο Αλλεργιολόγος σας μπορεί επίσης να σας συστήσει  φάρμακα ψεκασμού της μύτης για αλλεργίες, όπως νεότερης γενεάς στεροειδή, μη-καταπραΰντικα αντισταμινικά,  αποσυμφορητικά ή άλλα φάρμακα.

Ανοσοθεραπεία

Εάν τα συμπτώματά σας συνεχίζονται έντονα ή εάν τα έχετε για πολλούς μήνες στην διάρκεια του έτους, ο Αλλεργιολόγος σας μπορεί επίσης να συστήσει την εφαρμογή ανοσοθεραπείας, αποκαλούμενη επίσης ως και υπογλώσσιες σταγόνες ή εμβόλια αλλεργίας. Αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει  την περιοδική χορήγηση σταγόνων ή ενέσεων- όπως καθορίζεται από τον Αλλεργιολόγο σας – για μία περίοδο τριών έως πέντε ετών. Η ανοσοθεραπεία βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημά σας να γίνει όλο και περισσότερο ανθεκτικό στο συγκεκριμένο αλλεργιογόνο, ελαττώνει τα συμπτώματά σας καθώς επίσης και την ανάγκη για μελλοντικά φάρμακα.

Ιωάννης Α. Μωυσίδης
Παιδίατρος-Αλλεργιολόγος/Ανοσολόγος Παιδιών και Ενηλίκων
Πτυχιούχος, American Board of Allergy/Immunology