Αλαμάνας 3, 15125, Μαρούσι & Χαριλάου Τρικούπη 197, Κηφισιά 14564

Δευ - Παρ: 8:00 - 21:00

Σαβ: 9:00 - 15:00

Επιτρέπονται οι χειμερινές δραστηριότητες στο άσθμα;

Ανεξάρτητα αν προπονήστε για τους ολυμπιακούς αγώνες ή για την συμμετοχή σας σε χειμερινά σπορ, ο βρογχόσπασμος που προκαλείται από άσκηση (exercise-induced bronchospasm or EIB) δεν αποτελεί εμπόδιο στις αθλητικές σας δραστηριότητες αν λαμβάνετε τα κατάλληλα μέτρα υγείας πριν από την άσκηση.

Συμπτώματα: Συνήθως ξεκινούν μέσα σε 5′ με 20′ μετά την άσκηση. Βήχας, δύσπνοια και πόνος στο στήθος είναι τα πιό χαρακτηριστικά συμπτώματα.

Αίτια: Χαμηλή θερμοκρασία και ξηρός αέρας σε από του στόματος αναπνοή κατά την διάρκεια της άσκησης, μαζί με μόλυνση της ατμόσφαιρας, αλλεργία και ιώσεις αποτελούν τα αίτια έκλυσης του βρογχόσπασμου.

Διάγνωση: Ιστορικό, φυσική εξέταση και σπιρομέτρηση, όπως επίσης και πρόκληση μετά από άσκηση οδηγούν στην διάγνωση.

Θεραπεία: Φάρμακα ελέγχου για πρόληψη και φάρμακα διάσωσης σε οξεία κρίση άσθματος. Warm-ups & cool-downs προλαβαίνουν τα EIB συμπτώματα. Προσοχή στις ιώσεις και στην έκθεση σε μολυσμένο περιβάλλον όπως η άσκηση στους δρόμους όπου η μόλυνση πλησιάζει σε απαγορευτικά επίπεδα. Η κολύμβηση είναι ένα κορυφαίο άθλημα λόγω της έκθεσης σε υγρό και θερμό περιβάλλον που προστατεύει τους ευαίσθητους πνεύμονες.

Πηγή: American Academy of Allergy Asthma & Immunology.