• 13 ΔΕΚ 16
  • 0
  Επιτρέπονται οι χειμερινές δραστηριότητες στο άσθμα;

  Επιτρέπονται οι χειμερινές δραστηριότητες στο άσθμα;

  Ανεξάρτητα αν προπονήστε για τους ολυμπιακούς αγώνες ή για την συμμετοχή σας σε χειμερινά σπορ, ο βρογχόσπασμος που προκαλείται από άσκηση (exercise-induced bronchospasm or EIB) δεν αποτελεί εμπόδιο στις αθλητικές σας δραστηριότητες αν λαμβάνετε τα κατάλληλα μέτρα υγείας πριν από την άσκηση.

  Συμπτώματα: Συνήθως ξεκινούν μέσα σε 5′ με 20′ μετά την άσκηση. Βήχας, δύσπνοια και πόνος στο στήθος είναι τα πιό χαρακτηριστικά συμπτώματα.

  Αίτια: Χαμηλή θερμοκρασία και ξηρός αέρας σε από του στόματος αναπνοή κατά την διάρκεια της άσκησης, μαζί με μόλυνση της ατμόσφαιρας, αλλεργία και ιώσεις αποτελούν τα αίτια έκλυσης του βρογχόσπασμου.

  Διάγνωση: Ιστορικό, φυσική εξέταση και σπιρομέτρηση, όπως επίσης και πρόκληση μετά από άσκηση οδηγούν στην διάγνωση.

  Θεραπεία: Φάρμακα ελέγχου για πρόληψη και φάρμακα διάσωσης σε οξεία κρίση άσθματος. Warm-ups & cool-downs προλαβαίνουν τα EIB συμπτώματα. Προσοχή στις ιώσεις και στην έκθεση σε μολυσμένο περιβάλλον όπως η άσκηση στους δρόμους όπου η μόλυνση πλησιάζει σε απαγορευτικά επίπεδα. Η κολύμβηση είναι ένα κορυφαίο άθλημα λόγω της έκθεσης σε υγρό και θερμό περιβάλλον που προστατεύει τους ευαίσθητους πνεύμονες.

  Πηγή: American Academy of Allergy Asthma & Immunology.

   

  Leave a reply →
Font Resize
Contrast
visa mastercard